Pécel Kopaszhegy

Több kísérleti beépítés foglalkozik a jövő emberének lakókörnyezetével és előremutató vegyes övezetek létrehozásával. A tervezés általános alapelvei a tervezési terület környezetének vizsgálata, a beépítés sűrűségének meghatározása, a gépjármű forgalom csökkentése és a gyalogos közlekedés prioritása.

A telepítés alapfelvetése az alternatív életformát kínáló kertváros létrehozása. Mottó a gazdaságosan fenntartható, igényeket kielégítő ház ideája kis saját kerttel. Fontos az épített környezet minősége és a lakóközösség egymástól való elidegenedésének megakadályozása. Fontos a fejlesztés során egy egységes utcakép létrehozása és romantikájának megteremtése. Elkerülendő számtalan építészeti karakter keveredése.

17 hektáron több különböző beépítés és funkció kerül elhelyezésre.

A beépítés intenzitásának meghatározásánál a vizsgált példák 450-500 db egységben idealizálják a területen elhelyezhető lakások számát. Az egyes részeket a haránt irányú átkötő utak tagolják, melyek egyben differenciálják és ütemezhetik a területet.

A kisvárosias beépítés egyik alaptípusa a sorházas kialakítás. Elemei két, három, négy vagy hat lakóegység összefogásával, zártsorú és félzártsorú telepítéssel változatos felosztást eredményeznek. A másik alaptípus az átriumházas kialakítás. Az egységek a saját kert felé fordulnak és jellemzően földszintesek. A kertvárosias beépítés jellemzően családi házas. Ez a rész zárja a várost, a kertvárosi szomszédokkal együtt zárja körbe a sűrűbb belső területeket.

A két középmagas társasház a legmagasabb pontjai a beépítésnek. Szerepük a távolból kijelölni a fejlesztési területet és tájékozódási pontot adni a lakók és a város számára. Párhuzamba állítható lehetne a falu templomtornyának szerepével, mely mindig segítette a helymeghatározást, messziről mutatta a falu helyét.

A terület több pontján elhelyezett kisebb játszóterek és sportpályák a különböző korú gyerekek és fiatalok szempontjából elkerülhetetlen. A játszóterek mindig csak gyalogos átmenő fogalmat engednek meg, de minden irányból a zsákutcákon keresztül járművel is megközelíthetők.

Galina Zoltán Varró Ákos

Varga Balázs Tánczos Tibor

Karády Gábor Wettstein Miklós Csapliczky László Nagypál Géza